مجله اینترنتی سپیدار

۱۸ مطلب در اسفند ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

فواید و معایب چغاله بادام و گوجه سبز

 

 

گرچه طعم گوجه سبز و چغاله بادام با همراهی نمک بسیار دلپذیر است و میل فراوانی برای خوردن آنها ایجاد می شود، اما در کنار فواید آنها، زیاده روی در این امر، مشکلاتی را به همراه دارد و سیستم گوارشی را به دردسر می اندازد.


خوردن این میوه ها را از این نظر که بافت های فیبری آنها هنوز برای هضم و جذب، مناسب دستگاه گوارش نیستند، چندان قابل توصیه نمی داند.



 به اندازه بخورید

معمولا نارس بودن فیبر موجود در این میوه ها می تواند مشکلات سوءهاضمه همچون دل درد، دل به هم خوردگی و نفخ بدنبال داشته باشد.

فیبرهای میوه های نارس به دلیل نوع رژیم غذایی که داریم قابلیت هضم شدن در بدن را ندارند و به همین دلیل است که خوردن آنها معمولا بدون ضرر نیست.

البته چغاله بادام تا حدی از این قاعده مستثنا است. هر چند که مصرف زیاده از حد آن هم بطور قطع می تواند مشکلاتی بدنبال داشته باشد.

چغاله بادام می تواند به عنوان یک میان وعده نسبتا بی ضرر(البته نه ثابت و همیشگی) به خصوص برای بچه هایی که به تنقلات پر کالری علاقه زیادی دارند به شمار رود.



 چغاله بادام را نشسته نخورید

در مورد چغاله بادام آنچه بسیار اهمیت دارد، حتی گاهی بیشتر از مقدار مجاز خوردن آن، بحث گند زادیی و بهداشتی شدن آن است. چغاله بادام اغلب توسط دستفروش ها فروخته می شود.

این فروشنده ها معمولا سطح آن را مرطوب می کنند تا تازه تر به نظر بیاید و در عین حال مشتری بیشتری هم جذب کند.

اما موضوع اصلی اینجاست که مطمئن نیستیم آبی که مدام روی چغاله بادام ها ریخته می شود چطور و از کجا تهیه شده است. به همین دلیل باید درست مثل باقی میوه ها که پوست شان خوراکی است قبل از مصرف کاملا ضدعفونی و شست و شو شود.

چون همین آب آلوده می تواند منبع بسیاری از آلودگی های میکروبی باشد.

به عبارت دیگر نباید تحت هیچ شرایطی چغاله بادام را قبل از شست وشو خورد.



چقدر چغاله بادام بخوریم؟

در مورد چغاله بادام هم درست مثل همه مواد خوراکی دیگر نمی شود یک نسخه واحد برای همه پیچید.

هر فرد بنا به شرایط جسمانی و بویژه شرایط دستگاه گوارشی بگونه خاصی باید با این نوبرانه بهاری کنار آید.

افرادی که از نظر سیستم گوارشی با مشکل خاصی روبرو نیستند بطوریکه دستگاه گوارش آنها می تواند با هضم این خوراکی کنار بیاید، می توانند به اندازه نصف لیوان یا یک کاسه کوچک ماست خوری، چغاله بادام بخورند.

البته دقت کنید، این مقدار برای مصرف هر روز نیست! به عبارت دیگر اگر مشتری دائم چغاله بادام هستید، خیلی کمتر از این مقدار را باید درنظر بگیرید. در مورد افرادی که مشکلات گوارشی دارند، وضع بگونه دیگری است.

این افراد گاهی بطور کلی باید از خوردن این میوه منع شوند چون سیستم گوارشی آن ها توانایی هضم چغاله بادام را ندارد.

درمورد بچه ها هم که معمولا از طرفداران سرسخت چغاله بادام هستند، باید در خوردن آن محتاط باشند.

ممکن است سیستم گوارش کودکان به خصوص بچه هایی که قرار است برای نخستین بار با چغاله بادام کنار آید در هضم این میوه دچار مشکل شود و سنگینی آن، آنها را اذیت کند.

بنابراین بهتر است چغاله بادام در مقدار بسیار کم و به تدریج در اختیار آنها قرار گیرد نه یک باره و به اندازه بزرگترها.



چغاله بادام جایگزین بادام نیست

خیلی از علاقه مندان به چغاله بادام (این میوه نوبرانه) به اندازه بادام رسیده حساب باز می کنند این در حالیست که این، مقایسه ای کاملا مردود است.

بادام رسیده جزو خشکباری است که خواص زیادی دارد آن هم به لحاظ روغن، کلسیم، آهن و مواد معدنی که به طور طبیعی در آن موجود است.

اما چغاله بادام، میوه نارس بادام است و بالطبع نمی تواند همه خواص بادام را داشته باشد. چغاله بادام از نظر خواص نسبت به بادام رسیده در سطح پایین تری قرار دارد، بنابراین نمی تواند جایگزینی برای بادام به شمار برود.



گوجه سبز و یک دنیا خاصیت

گوجه سبز یکی دیگر از خوراکی های این فصل است که در مقایسه با چغاله بادام خواص بیشتری دارد.

گوجه سبز منبع خوبی از ویتامین سی و گروهی از ویتامین های بی است.

ویتامین سی در افزایش ایمنی بدن و افزایش بافت های هم بند نقش بسزایی دارد و ویتامین های گروه بی هم می توانند به کاهش استرس ها و سلامت سیستم عصبی بدن ما کمک کنند.

در ترکیب گوجه سبز مقادیر زیادی پتاسیم و فلور هم وجود دارد که فلور در سلامت دندان ها موثر است و پتاسیم هم در کارکرد بافت عضلانی و عضله قلب تاثیر بالایی دارد.

گوجه سبز به عنوان میوه ای که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد، می تواند خاصیت ضد سرطان و پیشگیری از پیری سلولی و حتی مقداری اثر کاهنده در چربی های خون داشته باشد.



چقدر گوجه سبز بخوریم؟

مقدار مصرف گوجه سبز به عوامل مختلفی بستگی دارد.

یک عامل مهم همان وضعیت گوارشی افراد است. به هر حال گوجه سبز هم یک میوه نارس است و خوردن بیش از حد مجاز آن می تواند در فرد، سوءهاضمه، کرامپ های شکمی و نفخ را به وجود آورد اما از طرف دیگر از آنجا که گوجه سبز قند پایینی دارد میوه کم ضرری است.

یکصد گرم گوجه سبز، حدود 40 کیلو کالری انرژی دارد و به همین دلیل می شود به عنوان یکی از میان وعده ها روی آن حساب کرد اما با درنظر گرفتن این نکته که مقدار مناسب گوجه سبز در هر روز به میزان نصف لیوان تا یک لیوان گوجه سبز است.

در مصرف گوجه سبز مثل چغاله بادام نکته ای که خیلی مهم است و باید نسبت به آن توجه داشت ضدعفونی کردن آن است. گوجه سبز هم جزو میوه هایی است که با پوست خورده می شود و در مورد تمام میوه هایی که با پوست خورده می شوند، ضد عفونی کردن قبل از مصرف نکته بسیار قابل اهمیتی است که حتما باید رعایت شود.



کم نمک بخورید

نمک جزء لاینفک چغاله بادام و گوچه سبز است. اصلا یکی از دلایلی که این میوه های نارس مورد توجه اغلب مردم قرار می گیرد همراه شدن آنها با نمک است. این درحالیست که مقدار نمکی که معمولا با هر وعده چغاله بادام و گوجه سبز خورده می شود خیلی بیشتر از نیاز روزانه ما به نمک (یک قاشق چایخوری در روز) است.

معمولا افراد، چغاله بادام را می گیرند همان جا نمک می زنند و شروع به خوردن می کنند که این، رفتاری کاملا اشتباه است، آن هم به این دلیل که این میوه هنوز ضد عفونی نشده است و دلیل بعدی اینکه همین نمک زیاد می تواند زمینه ساز عوارضی مثل فشار خون بالا و مشکلات قلبی در آنها شود.

ضرورت توجه به مقدار نمکی که با این خوراکی ها خورده می شود در کودکان معمولا باید بیشتر از بزرگترها باشد.

بهتر است دقت کنید بچه ها بدون نمک یا با حداقل نمک بخورند.

آن هم به دو دلیل؛ اول اینکه عوارض خوردن نمک زیاد، گریبانگیر آنها نشود و دیگر اینکه با همین مراقبت های ساده، ذائقه شان به خوردن غذاهای کم نمک عادت کند.



هضم خورش چغاله بادام راحت تر است

خیلی از طرفداران چغاله بادام گاهی آن را به صورت خورش و گاهی ترشی می خورند.

به هر حال وقتی یک خوراکی در فرآیند پخت وپز یا نگهداری طولانی مدت قرار می گیرد خواصش تغییر می کند.

این تغییر گاهی خوب است اما گاهی هم به ضرر ارزش غذایی آن ماده غذایی تمام می شود.

به هر حال پخته شدن چغاله بادام، هضم آن را ساده تر می کند یا ترشی آن، بافت های سلولزی را تا اندازه ای سست تر می کند و باعث می شود در دستگاه گوارش، هضم آسان تری داشته باشد اما همین فرآیند پخت، مواد معدنی به خصوص مواد معدنی محلول در آب چغاله بادام را تحت تاثیر قرار می دهد بطوریکه مقدار زیادی از ویتامین سی چغاله بادام تحت این فرآیند از بین می رود.



همراه با گوجه سبز آب بخورید

گوجه سبز مقادیر زیادی اگزالات دارد و می تواند در سیستم کلیوی بدن تجمع و سنگ های ادراری تولید کند.

کسانی که سابقه سنگ هایی از جنس اگزالات دارند بهتر است در خوردن گوجه سبز احتیاط کنند.

از طرف دیگر افراد دیگری هم که به خوردن گوجه سبز آن هم به مقدار زیاد علاقه دارند بهتر است همراه با آن مقداری هم آب بخورند تا اگزالات موجود در گوجه سبز رفع شود و با تولید سنگ های ادراری برای آنها ناراحتی ایجاد نکند.

 

امیدوارم لذت برده باشید.

  • مجله سپیدار
  • ۰
  • ۰

آش رشته 

یکی از خوراک های اصیل ایرانی آش است .

 که تنوع بسیار زیادی در سطح شهرهای مختلف ایران دارد و تقریباً همه شهرها این غذا را تهیه می‌کنند. از جمله آش های پر طرفدار می توان به آش جو، آش شله قلمکار، آش رشته، آش ماست و آش دوغ اشاره کرد که آش رشته جز ساده ترین و پرطرفدار ترین آن ها میباشد و در همه شهرها طبخ می‌شود.

مواد تشکیل دهنده آش رشته شامل انواع حبوبات، رشته، سبزی و کشک می باشد و برای تزیین آن هم معمولا از پیاز داغ و نعنا داغ و سیر داغ استفاده می کنند. ولی به طور کلی می توان گفت که در ایران بیش از 10 نوع مختلف آش تهیه می شود که طرز تهیه برخی از مهم ترین آنها را برای شما شرح خواهیم داد.

کلمه آش به زبان ترکی مربوط است که در فرهنگ لغت فارسی با واژه با آن را می شناسند و جزو غذاهای اصلی و رایج در بین مردم روزگاران قدیم بوده و همانطور که گفتیم تنوع زیادی دارد.

اما همه آنها در تمامی شهرها به صورت متداول پخته نمی شوند و بعضی از آش ها را به عنوان آش محلی می‌شناسیم که تنها در برخی از شهرها تهیه می‌شوند. به طور مثال آش اماج جز آش هایی هست که در استان قم مرسوم است و برای پخت آن از نوعی خمیر استفاده می کنند. از دیگر آش های محلی می‌توان به آش بی بی سه شنبه اشاره کرد که مربوط به شهر اراک می باشد و معمولاً برای نذری ها آن را تهیه می کنند.

نکته ای که باید در رابطه با مواد اولیه یادآور شویم این است که مقدار مواد اولیه با نسبتهای مشخص و ثابت در نظر گرفته شده است و برای اینکه بخواهید این غذاها را تهیه کنید باید حتماً به این نسبت ها توجه داشته باشید تا طعم غذا مطلوب و دلچسب باشد.

اگر بخواهید هر کدام از این مقدار مواد اولیه را تغییر دهید باید به همان نسبت ها مقدار سایر مواد غذایی را هم تغییر دهید.

مواد لازم برای تهیه آش

نخود ، لوبیا قرمزو لوبیا چیتی: 40 گرم یا معادل 1/4 لیوان

عدس ریز : 50 گرم

پیاز متوسط : 3 عدد

 روغن : به مقدار لازم

زرد چوبه : 1 قاشق غذا خوری

اسفناج: 20 گرم  معادل 10 عدد برگ متوسط

جعفری: 20 گرم  معادل 10 عدد

تره: 30  گرم  معادل 15 شاخه تره

شوید:  10 گرم  معادل 10 شاخه

گشنیز: 20  گرم  معادل 30 شاخه

نعناع خشک:  2 قاشق غذا خوری

رشته آش : 70 گرم

سیر: 2 حبه

کشک: 2 قاشق غذا خوری

آرد:  2 قاشق غذاخوری

 نمک و فلفل سیاه : به مقدار لازم

 

طرز تهیه آش رشته

همانطور که می دانید تمام حبوبات نفخ دارند و برای اینکه این نفخ برطرف شود بهتر است نخود و لوبیا هایی که در آش رشته به کار می‌رود را از شب قبل در یک ظرف خیس کنید و در یک ظرف جداگانه هم عدس ها را بخیسانید و تا فاصله‌ای که برای پختن آن زمان دارید چند مرتبه آب آنها را عوض کنید تا نفخ آنها گرفته شود.

سپس پیاز ها را هم به صورت خلالی خرد کرده و روی یک پارچه تمیز پهن کنید و با یک پارچه نازک روی آن را بپوشانید تا بتوانید برای تزیین غذا آن را به صورت چیپسی سرخ کنید.

لوبیا و نخود هایی که از شب قبل خیس کرده اید را باید به همراه 5 لیوان آب درون یک قابلمه ریخته و اجازه دهید که بپزد و وقتی که آب قابلمه جوش آمد کفی که روی آن جمع می شود را با قاشق بگیرید و بعد از آن شعله را کمتر کنید تا حبوبات شما به خوبی بپزند.

سبزی مخصوص آش را هم باید خوب تمیز کنید و شاخه‌های کلفت آن را بردارید و بعد کاملاً شستشو دهید و آب آن را بگیرید و به اندازه مناسب خورد کنید. این سبزی نباید خیلی ریز خورد شود تا خودش را در آش نشان بدهد.

حالا باید پیاز هایی که به صورت خلالی خرد کرده بودید را داخل ماهیتابه و مقدار کمی روغن سرخ کنید تا سبک و طلایی رنگ شود.

در یک ظرف جدا هم 4 قاشق روغن ریخته و مقداری زردچوبه داخل آن بریزید و نعنا را به آن اضافه کنید و خیلی سریع بعد از مدت زمان 10 ثانیه نعنا را از روی شعله گاز بردارید و اجازه ندهید که رنگ آن تیره شود و در این مدت هم باید شعله کم باشد.

 

هنگامی که لوبیا و نخود پخت باید سبزی و عدس پخته را هم به آن اضافه کنید و حدود 5 پیمانه آب جوش داخل قابلمه بریزید و شعله گاز را بالا ببرید تا به جوش بیاید. وقتی که به جوش آمد باید مجدداً شعله را کمتر کنید و در قابلمه را به صورت نیمه باز بگذارید تا سبزی و عدس با حبوبات جوش بخورند و بپزند. تقریباً نیم ساعت برای این کار زمان نیاز دارید.

بعد از اینکه نیم ساعت گذشت دو قاشق غذاخوری آرد داخل یک لیوان ریخته و نصف لیوان آب به آن اضافه کنید و خوب مخلوط کنید تا به صورت گلوله ای باقی نماند.

سپس داخل مواد آش ریخته و آن را هم بزنید و بعد نصف نعنا داغ با نصف پیاز داغی که تهیه کرده بودید را هم داخل آش بریزید و نصف دیگر را برای تزیین آش رشته نگهدارید.

در آخرین مرحله وقت اضافه کردن رشته آشی می باشد و باید مدام آش را هم بزنید تا این رشته ها نرم شوند و نمک و زرد چوبه و فلفل و ادویه های دلخواه را هم در همین زمان اضافه کنید.

بعد از اینکه یک ربع گذشت آش را از روی شعله گاز بردارید. با توجه به اینکه بعد از سرد شدن آش شما مقداری غلیظ می‌شود بهتر است موقع خاموش کردن شعله گاز آش مقداری رقیق باشد تا پس از آن به غلظت مناسب برسد.

هنگامی که نیم ساعت گذشت و آش شما آماده خوردن شد می توانید آنها را در ظرف‌های دلخواه سرو کرده و با استفاده از پیاز داغ و نعنا داغ و سیر داغ و کشک آن را تزئین کنید.

 

فوت و فن های تهیه آش

برای این که از چسبیدن رشته‌های آش به هم جلوگیری کنید باید قابلمه بزرگ تر انتخاب کنید تا حجم زیادی برای جوشیدن مواد کنار هم داشته باشد.

سبزی آش باید تقریبا درشت و بدون ساقه باشد و برای داخل آش از پیاز داغ فراوان استفاده کنید و قبل از اینکه کشک را داخل آش بریزید، مقدار نمک آن را تست کنید تا شور نشود. فراموش نکنید که روغن باعث میشود که آش رشته شما بهتر جا بیفتد پس باید به اندازه کافی داخل آش وجود داشته باشد.

با توجه به این که کشک باعث بریده شدن آش می شود نباید آن را در آش رشته بجوشانید. برای تزیین هم باید از قبل کشک حدود 20 دقیقه جوشانده شود.

برای اینکه آشتان بدرنگ نشود نباید موقعی که در حال پختن هست در قابلمه را بگذارید.

در صورتی که داخل آش از آب قلم استفاده می کنید باید روغن یا کره کمتری داخل آن بریزید.

 فقط توجه داشته باشید میزان موادی که ذکر شد به تعداد چهار نفر است.

برای تعدادهای بالا مواد را به نسبت هم بالا ببرید.

 

امیدوارم لذت برده باشید.

  • مجله سپیدار
  • ۰
  • ۰

روز جوان در ایران

تاریخ روز جوان چه روزی است؟

در جامعه جهانی روز ۱۲ آگوست یا ۲۱ مرداد ماه توسط سازمان جهانی یونسکو روز جهانی جوان نامگذاری شده است ولی مبنای نام گذاری روز جوان در کشور عزیزمان متفاوت است.

روز ۱۱ ماه شعبان میلاد حضرت علی اکبر (ع) فرزند امام سوم شیعیان به عنوان روز جوان در ایران انتخاب شده است. جوان برومند حضرت امام حسین که با فداکاری‌هایش در روز عاشورا جاودانه شد و درس‌های بسیاری را به جوانان داد.

به دلیل اختلاف تقویم شمسی و قمری ولادت حضرت علی اکبر در سال ۱۴۰۰ دوبار تکرار شده است.

دوشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۰ (۱۱ شعبان ۱۴۴۳)

 

جوانی در اشعار شعرا

جوانی دوره دل خوشی‌هاست دوره رهایی از قید و بندهایی است که در سنین دیگر دست و پای انسان را می‌بندد. انرژی وصف ناپذیری که در دوران جوانی وجود دارد را هیچگاه نمی‌توان در دوره دیگری از زندگی پیدا کرد. سرحال، شاد، پر انرژی و… همگی فقط و فقط در جوانی یافت می‌شود. به همین دلیل است که تمامی شاعران نامی جوانی را چون دری گرانبها می‌دانند که با هیچ پول و متاع مادی نمی‌توان آن را خریداری کرد.

 

تبه کردم جوانی تا کنم خوش زندگانی را
چه سود از زندگانی چون تبه کردم جوانی را

پروین اعتصامی

 

جوان را بایستی به حال خود رها کرد تا غرق در افکارش شود ولی از دور بر او نظارت کرد که از این دوران طلایی بهره ببرد. از یک جوان نمی‌توان انتظار داشت که مانند افراد پیر و سالخورده محتاط باشد و در یک چارچوب خاص عمل کند. جوانی به آزادی عمل است، به افکار جذاب برای ایده‌های نو، نه بسته شدن در بند قواعد زندگی.

روز جوان یک روز نیست بلکه تمام روزها جوان هستند. این نامگذاری سمبلی است برای یادآوری دورانی شکوهمند در زندگی. دورانی که مثل آن دیگر یافت نخواهد شد.

 

امیدوارم لذت برده باشید.

  • مجله سپیدار
  • ۰
  • ۰

_ از آنجا که تهیه پیتزا سریع صورت می گیرد، متخصصین تغذیه آن را جزو غذاهایی که سریع آماده می شوند قرار می دهند. پیتزا را داغ یا سرد میل می کنند. در وعده های اصلی غذا مثل ناهار و شام یا در پیک نیک ها، این غذا استفاده می شود.

_ پیتزا مرغ و قارچ

پیتزا مرغ و قارچ یکی از پیتزاهای لذیذ است و برای افرادی که دوست ندارند در پیتزا آنها ژامبون استفاده شود، پیشنهاد بسیار مناسبی است.برای تهیه پیتزا مرغ و قارچ به مواد زیر نیاز دارید:

 

مواد لازم برای پیتزای مرغ:

سینه مرغ

                                                                                               

1 عدد

فلفل دلمه ای

نصف یک عدد

 

قارچ

۲-۳ عدد

 

ذرت

۲ قاشق غذاخوری

 

کالباس

۳-۴ ورق

 

سس کچاپ

۲ قاشق غذاخوری

 

پیاز

۱ عدد

 

نمک فلفل آویشن

به مقدار لازم

 

پنیر پیتزا

به مقدار لازم

 

خمیر پیتزای خانگی

به تعداد لازم

 

_ طرز تهیه پیتزای خانگی:

یک عدد پیاز رو با کمی روغن داخل قابلمه تفت بدین تا کمی سبک بشه سینه مرغ رو به پیاز ها اضافه کنید و هر دو طرفش رو با حرارت متوسط خوب تفت بدین تا تغییر رنگ بده و سفید رنگ بشه کمی نمک و فلفل سیاه اضافه کنید و مرغ رو پشت رو کنید تا کاملا یکدست تفت بخوره و بعد آب جوش رو به مرغ اضافه کنید و حرارت رو کم کنید در قابلمه رو بذارید و اجازه بدین مرغ کاملا بپزه
خمیر پیتزای خانگی و آماده مون رو رو صفحه کار به شکل دایره با وردنه به ضخامت دلخواه باز کنید.
قالب پیتزا رو کمی با روغن جامد چرب کنید یا داخل قالب کاغذ روغنی قرار بدین و کمی چربش کنید.
خمیر رو داخل قالب پهن کنید. بسته به ذائقه و سلیقه میتونید خمیر رو نازک یا ضخیم پهن کنید.
یک قاشق سس کچاپ رو روی خمیر بریزین و با پشت قاشق روی خمیر پخش کنید.

 

_کمی پنیر پیتزا روی سس بریزین(پنیری که در این مرحله اضافه میکنید باعث میشه مخلفات پیتزا به نان پیتزا بچسبند و موقع خوردن جدا نشن اما در استفاده از پنیر زیاده روی نکنید)
روی سس فلفل دلمه ای خرد شده و کالباس خرد شده بریزین.

 

_مرغ پخته رو ریش ریش کنید یا با چاقو تکه تکه کنید(دلخواه) و روی فلفل دلمه ای و کالباس رو با مرغ بپوشونید.
روی مرغ ها آویشن بپاشین( اودیه اصلی و طعم دهنده پیتزا آویشنه پس حتما از اویشن استفاده کنید)

 

_کمی ذرت روی مواد بریزین و قارچ های ورقه ای رو روی مرغ ها بچینین( فرقی نداره که از قارچ خام یا قارچ پخته استفاده کنید از هر کدوم که در دسترس تون هست استفاده کنید)

_روی مواد رو با پنیر پیتزا پوشش بدین تا مخلفات پیتزا زیر پوشش پنیر قرار بگیره
روی پنیر به دلخواه میتونید فلفل دلمه ای خرد شده، قارچ ورقه ای، سوسیس یا زیتون ورقه ای برش خورده بچینین.

 

_یک عدد تخم مرغ رو داخل ظرفی بشکنید و با چنگال بزنید تا کاملا از حالت لختگی خارج بشه و به کمک قلمو با تخم مرغ کناره های خمیر رو رومال کنید و در صورت دلخواه کنجد بپاشین.
فر رو از قبل با دمای ۱۹۰ درجه سانتی گراد روشن کنید تا گرم بشه.
پیتزا رو داخل فر قرار بدین تا بپزه و روی پیتزا طلایی بشه، اگه فرتون گازیه و روی پیتزا به خوبی طلایی نشد چند دقیقه آخر پخت گریل رو روشن کنید اما مراقب باشین تا نسوزه.

 

_بعد از پخت پیتزا رو از فر خارج کنید و اجازه بدین کمی از حرارت بیفته و بعد به کمک کاتر پیتزا یا چاقوی تیز پیتزا رو هشت قسمت کنید و با سس کچاپ نوش جان کنید.

_نکات پخت پیتزا:

_ مخلفات استفاده شده داخل پیتزا دلخواهه هر کدوم رو که دوست نداشتین میتونین حذف یا با مواد دیگه جایگزین کنید.

_موادی رو که می خواید روی پیتزا بریزید به اندازه ای ریز کنید که در هر برش از پیتزا همه مواد موجود باشه، اگه روی پیتزا رو بیش از حد پر کنید در نهایت پیتزای خیس و غیر تردی خواهید داشت.

_میزان سسی که روی خمیر پهن می کنید به ذائقه خودتون بستگی داره ولی توجه کنید که اگه بیش از حد از سس استفاده کنید خمیر پیتزا خیس میشه، حتما هنگام پخش کردن سس یک و نیم تا دو سانتی متر حاشیه یا فضای خالی بذارید تا هم پیتزا شکل بهتری به خودش بگیره و هم از ریختن پنیر ذوب شده یا بقیه مواد به داخل فر جلوگیری بشه.

_اکثر مواد پیتزا در فر پخته میشن اما بعضی از اون ها مثل گوشت باید قبل از اینکه روی پیتزا فرار بگیرند پخته شده باشن چون زمان پخت پیتزا در فر برای پخت گوشت کافی نیست اگر گوشت خوب پخته نشده را بخورید دچار بیماری میشین پس اگه استیک، بیکن یا مرغ رو برای پیتزا انتخاب کردید قبل از گذاشتن روی پیتزا اونها رو بپزید.

_اگه قالب مخصوص پیتزا نداشتین داخل سینی کاغذ روغنی پهن کنید و کمی با روغن جامد چرب کنید و خمیر پیتزای باز شده به شکل گرد رو روی سینی قرار بدین.

_برای برش پیتزا اگه از کاتر مخصوص پیتزا استفاده کنید کارتون راحت تر و تمیز تر از برش با چاقو در میادبرای سس روی خمیر میتونید از سس کچاپ یا سس کچاپ به همراه انواع طعم های دلخواهتون استفاده کنید مثل تند یا به همراه طعم پیاز و …برای خوشمزه تر شدن و خوب پخته شدن پیتزا بهتره بعد از اینکه تمام مواد رو روی خمیر پیتزا ریختید۲۰ دقیقه اجازه بدید تا پیتزای آماده نشده استراحت کنه و بعد داخل فر بذارید تا نون پیتزا ترد تر بشه پیتزای پر ملات خوبه اما به طوری که حد تعادل رعایت بشه هر چه مواد روی پیتزا بیشتر باشه به زمان پخت بیشتری نیاز داریم که در این صورت ممکنه پیتزا یکنواخت پخته نشه یعنی خمیر بیش از حد پخته بشه در حالی که مواد روی پیتزا خام هستن برای داشتن یک پیتزای ایده آل باید مواد روی اون به اندازه و به صورت پراکنده و یکسان پخش بشهبرای پخت پیتزا حتما فر رو از قبل گرم کنید چون اگه فر گرم نباشه زمان پخت طولانی تر میشه و خمیر پیتزا خشک میشهبرای پیتزا از پنیر پیتزای مرغوب و با کیفیت استفاده کنید،رعایت تمام نکات گفته شده قطعا در تهیه ی پیتزا حرفه ای موثره اما اهمیت نوع پنیرپیتزا غیر قابل انکاره و در واقع مهمترین عامله چرا که میزان کش،گل پنیر،رطوبت،ph و میزان چربی بستگی به کیفیت پنیر پیتزا داره پس در انتخاب نوع و برند پنیر پیتزایی که تهیه می کنید

_دقت کنید چون حتی اگر تمام فوت و فن های تهیه پیتزا رو بدانید یک پنیر پیتزای بی کیفیت به راحتی می تونه تمام زحمت شما رو از بین ببره اگه پنیر پیتزای شما به خوبی کش نمیاد مقدار کمی آب روی پنیر اسپری کنید این کار باعث میشه رطوبت پنیر بیشتر بشه و پنیر بهتر کش بیاد آویشن یک گیاه بسیار قوی برای درمان بسیاری از بیماری هاست که به صروت ادویه برای تهیه بعضی از غذاها از جمله پیتزا مورد استفاده قرار می گیرد یکی از خواص بی نظیر این گیاه برای پوست و مو است.

_این ادویه برای التهاب مزمن بدن، هضم خوب غذا و رفع نفخ و گاز معده و زخم معده، مشکلات قلبی و عروقی، فشار خون، تقویت سیستم ایمنی بدن، خواب آرام و درمان سرطان مفید است آویشن یک منبع عالی از ویتامین K ، آهن، کلسیم، و منگنز به شمار میرود این مواد معدنی نقش بسیار مهمی در سلامت، رشد و تراکم مناسب استخوان ها و کاهش مشکلات استخوانی دارن آویشن خرد شده بر روى سس گوجه یا روى پیتزا بسیار عالى است و از شاخه اون مى توان براى تزیین استفاده کرد.

امیدوارم لذت برده باشید.

  • مجله سپیدار
  • ۰
  • ۰

 

مواد لازم برای ۴ پیتزا

 

آرد نان فانتزی         ۳ پیمانه (۳۹۰ گرم)                                                                                    
خمیر مایه فوری

۱ قاشق غذاخوری

 

شکر

۱ قاشق غذاخوری 

 

آب جوشیده هم دمای محیط  حدودا ۲۵۰ گرم (۱ پیمانه)
روغن زیتون یا روغن مایع

۲ قاشق غذاخوری

 

نمک

۱ قاشق چایخوری

 

 

مرحله اول

برای تهیه خمیر پیتزا نیاز نیست که خمیر مایه را به صورت جداگانه عمل بیاوریم، اما باید از سالم بودن خمیر مایه مطمئن باشیم. در ادامه دو سوم از آب را به همراه شکر و خمیر مایه داخل یک کاسه جادار و مناسب می ریزیم.

 

مرحله دوم

در این مرحله مواد را ترکیب می کنیم تا یکدست شوند، سپس روغن را به همراه نمک اضافه می کنیم و کمی مواد را هم می زنیم تا یکدست شوند. در ادامه آرد را روی مواد درون کاسه الک می کنیم مخلوط می کنیم تا خمیری نرم و لطیف جمع شود.

مرحله سوم

در صورتی که خمیر سفت و خشک بود، آب را به صورت کنترل شده کم کم اضافه کرده و مخلوط می کنیم تا بافت خمیر نرم شود. این خمیر در پایان باید کمی چسبندگی داشته باشد و نباید بیش از اندازه خشک و سفت باشد.

مرحله چهارم

پس از اینکه خمیر کمی چسبندگی داشت، آنرا به سطح کار منتقل می کنیم و به مدت ۱۵ دقیقه با دست ورز می دهیم تا سطح خمیر سیقلی و یکدست شود. در ادامه یک کاسه بزرگ را با روغن چرب می کنیم، سپس دستانمان را چرب می کنیم.

 

مرحله پنجم

در این مرحله خمیر را به یک چونه بزرگ تبدیل می کنیم. در ادامه خمیر چونه گرفته را درون کاسه قرار می دهیم و روی آنرا با سلفون می پوشانیم. خمیر را در فضای محیط به مدت یک ساعت استراحت می دهیم تا حجم آن دو برابر شود.

مرحله ششم

پس از اینکه حجم خمیر دو برابر شد، آنرا از کاسه خارج می کنیم، سپس روی سطح کار آردپاشی می کنیم. در ادامه خمیر را به سطح کار منتقل می کنیم و کمی ورز می دهیم تا هوای اضافی خمیر به طور کامل گرفته شود.

مرحله هفتم

پس از اینکه هوای اضافی خمیر را گرفتیم، آنرا به ۴ قسمت مساوی تقسیم می کنیم و هر قسمت را به صورت جداگانه چونه می کنیم. در ادامه چونه ها را روی سطح آردپاشی شده قرار می دهیم و روی آنها را با یک پارچه تمیز می پوشانیم.

مرحله هشتم

پس از گذشت ۱۵ دقیقه چونه ها را با وردنه باز می کنیم و هر کدام را درون یک قالب پیتزا قرار می دهیم. برای اینکه خمیر خیلی پف نکند، با چنگال سطح خمیر را سوراخ می کنیم. در ادامه سس، پنیر پیتزا و تاپینگ دلخواه خود را روی خمیر قرار می دهیم.

مرحله نهم

توجه داشته باشید که این خمیر نیازی به پخت جداگانه ندارد و می توانیم آنرا به همراه مواد به صورت یکباره درون فر قرار دهیم. فقط نکته ای که باید در نظر داشته باشیم این است که فر را باید با بالاترین حرارت ممکن روشن کنیم تا به خوبی گرم شود.

مرحله دهم

نکته دیگر اینکه حتما یک ظرف حاوی آب باید درون فر قرار دهیم تا رطوبت ایجاد کند و خمیر پیتزا خشک نشود. پس از اینکه پیتزا را درون فر قرار دادیم باید حرارت فر را روی ۲۳۰ درجه سانتیگراد تنظیم کرده و اجازه دهیم پیتزا به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بپزد.

 

 

 

امیدوارم لذت برده باشید.

  • مجله سپیدار
  • ۰
  • ۰

درجات نظامی نیروی انتظامی

 

سرباز

سرباز دوم
سرباز یکم
سرجوخه

 

درجه های درجه داران نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران

 
گروهبان سوم
گروهبان دوم
گروهبان یکم
استوار دوم
استوار یکم
 

درجه های افسران جزء نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران

ستوان سوم
ستوان دوم
ستوان بکم
سروان
 

درجه های افسران ارشد نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران

سرگرد
سرهنگ دوم
سرهنگ
   

درجه های امیران نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران

سرتیپ دوم
سرتیپ
سرلشکر
سپهبد
ارتشبد

 

  • مجله سپیدار
  • ۰
  • ۰

سیارات منظومه شمسی


منظومه شمسی از تمام سیاراتی که به دور خورشید گردش می کنند، تشکیل شده است. افزون بر سیارات، در این منظومه اقمار، ستاره های دنباله دار، سیارک ها، خرد سیارات و گرد و غبار و گاز نیز حضور دارند. در شریطی که منظومه شمسی دارای هشت سیاره است اما بیش از 100 دنیا دارد.

 

عطارد

نزدیک‌ترین سیاره به خورشید و همچنین کوچکترین سیاره در منظومه شمسی است. عطارد تنها طی 88 روز زمینی مدار سالانه خود را تکمیل می کند. عطارد سریع‌ترین سیاره در منظومه شمسی است و تنها طی 116 روز زمینی یک بار به دور خورشید گردش می کند.

 

سیاره زهره (ونوس)

سیاره زهره، ونوس یا ناهید دومین سیاره از خورشید و نزدیکترین همسایه سیاره ای ما است. سیاره زهره از نظر ساختار و اندازه مشابه زمین است و در جهت مخالف بیشتر سیارات به آرامی می‌چرخد. جو غلیظ آن گرما را در نتیجه اثرات گلخانه ای به دام می‌اندازد و آن را به گرمترین سیاره منظومه شمسی تبدیل می‌کند که دمای سطح آن به اندازه‌ای گرم است که می‌تواند سرب را ذوب کند. نگاهی اجمالی به منطقه‌ای پایین‌تر از ابرها، آتشفشان‌ها و کوه‌های تغییر شکل یافته را نشان می‌دهد.

 

سیاره زمین

حدود 71 درصد از سطح سیاره زمین با آب پوشیده شده است. زمین تنها سیاره در منظومه شمسی محسوب می شود که مقدار قابل اندازه گیری از آب را دارا است. سن سیاره زمین حدود 4.5 میلیارد سال ارزیابی شده است و از هسته ای آهنی سود می برد. حدود 78 درصد از اتمسفر این سیاره را نیتروژن تشکیل می دهد.

 

 سیاره مریخ

فاصله‌ی متوسط مریخ از خورشید ۲۲۷ میلیون کیلومتر یا ۱۴۱ میلیون مایل می‌باشد. برای اینکه یک سال مریخی به پایان برسد (یعنی مریخ یک بار به طور کامل به دور خورشید بگردد) باید ۶۸۸.۹۳ روز زمینی یا ۱.۸۸۰۷ سال زمینی بگذرد.

مریخ حدودی نیمی از قطر زمین را دارد و ۰.۱ جرم زمین را در خود جای داده است. جاذبه‌ی مریخ هم حدود یک سوم جاذبه‌ی زمین است و چگالی آن ۳۰ درصد کمتر از چگالی زمین می‌باشد. با وجود اینکه ممکن است مریخ برخی از ویژگی‌های شبیه زمین را داشته باشد به هر حال سیاره‌ی کوچکتر است. هسته‌ی مریخ ممکن است بیشتر از آهن و مقادیر کمی هم نیکل تشکیل شده باشد. تصویرنگاری سفینه‌های فضایی از میدان جاذبه‌ی مریخ نشان می‌دهد که این سیاره هسته‌ی سرشار از آهن و جبه‌ای کوچکتر از جبه‌ی زمین دارد. همچنین میدان مغناطیسی اطراف کره‌ی مریخ بسیار ضعیف‌تر از کره‌ی زمین است که این خود نشان از هسته‌ای جامد و نه مایع (برعکس هسته‌ی زمین) می‌باشد.

 

 سیاره مشتری

سیاره مشتری سومین شی درخشان در آسمان پس از ماه و زهره است و می تواند نور کافی برای سایه انداختن روی کره زمین را ایجاد کند.
مشتری یک غول گازی است و بزرگترین سیاره در منظومه شمسی محسوب می شود و توفانی عظیم در آن گردش می کند. مشتری به واسطه لکه بزرگ سرخ خود که در حقیقت توفانی عظیم است، شهرت دارد.

 

سیاره کیوان

کیوان را همه از روی حلقه‌هایش می‌شناسند. گرچه سیارات دیگر مانند مشتری، اورانوس و نپتون هم حلقه‌هایی دارند اما حلقه کیوان برای مشاهده کنندگان جذاب‌تر و قابل رویت‌تر است. حلقه‌های زیبای کیوان حدود 273266 کیلومتر وسعت دارد که به طور خیره کننده‌ای نازک است. در مجموع کیوان 7 حلقه دارد که به نام حلقه‌های A تا G نامگذاری شده‌اند.

کیوان کم چگالی‌ترین سیاره منظومه خورشیدی است و قسمت اعظم آن از هیدروژن و هلیم تشکیل شده است که سبک‌ترین عناصر جهان هستند و همین امر باعث شده که کیوان سبک‌ترین سیاره‌ای باشد که ما می‌شناسیم. به علت همین سبکی جاذبه هم در آن کم است وعلیرغم بزرگی این سیاره، وزن در آن کم است.

کیوان سیاره سبک وزنی است و سریع می‌چرخد، کیوان مانند سیارات دیگر نمی‌چرخد و مانند مشتری در وسط بازتر است و در بالا و پایین باریک می‌شود.

 

سیاره اورانوس

اورانوس هفتمین سیاره منظومه شمسی است و هر ۸۴ سال و ۷ روز یک بار به دور خورشید می‌گردد. همچنین هر ۱۰ ساعت و ۴۸ دقیقه یک دور به دور خودش می‌چرخد.

اورانوس دارای بیش از ۲۷ ماه است بزرگترین آنها به نام‌های میراندا، آریل، آمبریل، تیتانیا و ابرون است.

اورانوس یکی از سیارات هشتگانه منظومه شمسی که از لحاظ بعد فاصله اش نسبت به خورشید در ردیف هفتم پس از زحل قرار گرفته‌است. فاصله متوسط این سیاره تا خورشید۲٬۸۶۹٬۶۰۰٬۰۰۰ کیلومتر و ۴ بار از کره زمین بزرگ‌تر است.

این سیاره با چشم غیرمسلح دیده می‌شود. محور حرکت وضعی این سیاره کاملاً با مدار حرکت انتقالیش منطبق است. سفرهای اکتشافی به این سیاره کمتر از ده مأموریت بوده که شاخصترینش مأموریت ویجر ۲ بود که این فضاپیما در ژانویه ۱۹۸۶ به آن رسید.

 

 سیاره نپتون

فاصله ای که این سیاره نسبت به خورشید دارد حدود ۳۰ برابر فاصله زمین از خورشید می باشد. دانستن این اطلاعات نیز مفید است که هر چند سیاره پلوتو در مداری دورتر از مدار نپتون به دور خورشید می گردد ولی هر ۲۴۸ سال یک بار سیاره پلوتو به مدت بیست سال وارد مدار نپتون می شود. در این زمان فاصله این سیاره نسبت به خورشید از نپتون کمتر می شود.

 

امیدوارم لذت برده باشید.

  • مجله سپیدار
  • ۰
  • ۰

مواد لازم برای درست کردن ماست خانگی

 

شیر: ۴ لیوان
ماست: ۴ قاشق غذاخوری

 

مرحله اول
شیر را بجوشانید (پس از به جوش آمدن شیر حرارت را کم کنید و ۱۵ دقیقه بگذارید شیر به‌آرامی بجوشد و آب اضافی‌اش تبخیر شود). شیر را داخل ظرفی بریزید که برای ماست در نظر گرفته‌اید و اجازه دهید شیر کمی خنک شود. (در زمان اضافه کردن ماست، شیر باید به اندازه‌ای گرم باشد که انگشتتان گرما را حس کند اما نسوزد.)

 مرحله دوم
مقداری از شیر را داخل کاسه‌ای بریزید و با ماست مخلوط کنید؛ سپس آن را به بقیه شیر اضافه کنید و با قاشق به‌آرامی هم بزنید تا خوب ترکیب شود. (این روش برای حل شدن بهتر ماست است.)

 

نکته

ظروف سفالی یا لعابی آب ماست را بهتر جذب می‌کنند؛ بنابراین اگر ظرف سفالی یا لعابی در دسترس دارید از آن استفاده کنید.

 مرحله سوم
در ظرف را ببندید و ظرف ماست را با پارچه تمیز خوب بپوشانید و در جای گرمی بگذارید. بسته به گرمای محیط ۸ تا ۱۲ ساعت زمان برای بستن ماست لازم است؛ پس از این‌که ماست بسته شد ظرف را در یخچال قرار دهید تا سرد شود.

نکات و فوت و فن ها

 

_اگر ماست آب انداخت و تکه‌تکه شد یعنی شیر زیاد داغ بوده یا ماست خیلی سرد بوده یا مایه ماست کمتر از مقدار لازم بوده است.

 

_ هرچه چربی شیر بیشتر باشد ماست خانگی شما سفت‌تری خواهید داشت.

 

_ از شیری استفاده کنید که مواد نگهدارنده نداشته باشد.

 

_ برای تهیه ماست شیرین مخصوص دسر می‌توانید همزمان با اضافه کردن ماست به شیر، مقداری شکر نیز به شیر اضافه کنید.

 

_ قبل از این که از مایه ماست استفاده کنید مطمئن شوید که مایه شیرین باشد در غیر این صورت ماستی که به دست می‌آید زیاد شیرین نخواهد بود.

 

_زمانی که مایه را اضافه می‌کنید، دمای شیر حدود ۴۰ درجه باید باشد.

 

_ اگر ظرف لعابی یا سفالی در دسترس نداشتید از ظرف شیشه‌ای یا روحی استفاده کنید.

 _معمولا ماستی که در خانه تهیه می‌کنید، ماندگاری نسبتا کم‌تری از ماست‌های بازاری دارد.

 

_اگر ماست آب انداخت، دور نریزید سعی کنید با کمی هم زدن آب را داخل ماست جذب کنید.

_ترش شدن ماست به خاطر دمای بالای شیر، تازه نبودن مایه، زیاد بودن مایه ماست و زمان تخمیز طولانی است؛ و بی‌مزگی ماست به علت کم‌تربودن دمای شیر، تازه بودن مایه ماست، شیرین بودن مایه ماست.

 

امیدوارم لذت برده باشید.

  • مجله سپیدار
  • ۰
  • ۰

مواد لازم جهت تهیه پنیر خانگی با سرکه و ماست

 

شیر

دو کیلو

 

ماست

یک لیوان

 

سرکه

یک چهارم لیوان

 

نمک

یک قاشق غذا خوری

 

خامه (درصورت تمایل)

یک قاشق غذا خوری

 

آماده سازی:

 

زمان پخت:

 

مجموع زمان پخت:

 

 

طرز تهیه پنیر خانگی با سرکه و ماست 

شیر را ۱۰ دقیقه بجوشانید.

ماست را با قاشق هم زده و به شیر در حال جوش اضافه کنید.

سپس سرکه و نمک را هم اضافه کنید و هم بزنید.

وقتی شروع به بریده شدن کرد، اجازه دهید چند دقیقه بجوشد.

سپس داخل آبکشی پارچه ای نخی و تمیز بیندازید.

 

نکته : 

پارچه نه خیلی نازک باشد و نه خیلی ضخیم.

آب کش را روی ظرفی قرار داده و بریده های شیر را داخل آن بریزید.

پارچه را جمع کرده و یکی دو ساعت رویش جسمی سنگین بگذارید تا آبش کامل برود.

می توانید کاسه یا قابلمه ای را پر آب کرده و رویش بگذارید.

داخل آب پنیر نمک بریزید و پنیر را داخلش بگذارید.

در یخچال نگهداری کنید، تا یک ماه ماندگاری دارد.

 

نکته

می توانید ابتدا پارچه را گره زده و آویزان کنید تا آب اضافی اش برود.

سپس در آبکش قرار داده و رویش وزنه سنگین بگذارید.

مواد لازم برای پنیر دوم

شیر پر چرب ۳ لیوان

ماست  ۴ قاشق

آب لیمو  ۲ قاشق

زیره  یک قاشق غذاخوری

 

دستور تهیه 

قابلمه شیر را روی حرارت ملایم بگذارید و نمک و زیره را به ان اضافه کنید.

شیر را روی شعله ملایم مرتب هم بزنید تا ته نگیرد.

نگذاری شیر بجوشد، اولین حباب های جوش که دیده شد ماست را اضافه کرده و هم بزنید.

شعله را خاموش کرده و آب لیمو را اضافه کنید.

چند دقیقه اجازه دهید تا شیر بریده شده و دلمه دلمه شود.

پارچه ای تمیز و نخی را روی آبکش پهن کنید.

آب کش را روی ظرفی قرار داده و بریده های شیر را داخل آن بریزید.

محتویات قابلمه را داخل پارچه بریزید و کمی فشار دهید.

به صافی یا آبکشی که می خواهید پنیر فرم آن را بگیرد منتقل کنید.

رویش جسمی سنگین بگذارید.

بعد از ۲ ساعت در آب پنیر خنک شده قرار داده و در یخچال نگهداری کنید.

۴۸ ساعت استراحت دهید و سپس میل نمایید.

بهترین زمان مصرف پنیر

بهترین زمان مصرف پنیر وعده شام است.

خوردن پنیر به تنهایی ممنوع

خوردن نان و پنیر به تنهایی در صبحانه بلغم زا است.

فرد دچار رخوت و سستی، بیحالی و خواب آلودگی، کندی در یادگیری و کاهش تمرکز ذهن می شود.

پنیر را با چه مواد غذایی بخوریم؟

پنیر را حتما با گردو یا زیره یا سیاه دانه یا آویشن میل کنید.

پنیر را نباید با بادام مصرف کرد، زیرا موجب فساد در معده شده و در تشکیل سنگ کلیه موثر است.

پنیر طبع سرد دارد و نباید با گوجه، خیار و هندوانه که تب سرد دارند، خورده شود.

 

اگر مایل هستید پنیر را با خیار، گوجه یا هندوانه بخورید، حتما به همان میزان گردو میل کنید.

بهتر است پنیر را خودتان تهیه کنید تا از سالم بوده آن اطمینان حاصل کرده و با لذت نوش جان کنید.

 

امیدوارم لذت برده باشید.

  • مجله سپیدار
  • ۰
  • ۰

رنگین کمان چیست ؟

رنگین کمان قوس رنگی است که در آسمان قابل مشاهده است و در اثر شکست و پراکندگی نور خورشید به دلیل باران یا قطرات آب دیگر در جو ایجاد می‌شود. به طور کلی گفته می شود رنگ‌های قوس و قزح قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش است.

 

پدیده رنگین کمان در اثر کدام ویژگی نور ایجاد می شود ؟

به دلیل دو پدیده شناخته شده و مهم فیزیکی رنگین کمان تشکیل می‌شود. این دو پدیده شامل شکست و پراکندگی نور هستند. برای آشنایی با شکست نور مطلب شکست نور به زبان ساده را مطالعه کنید. در توضیح پراکندگی نور باید گفت پراکندگی پدیده‌ای است که در آن سرعت فاز یک موج به فرکانس آن بستگی دارند. در اپتیک و علم مربوط به نور یک پیامد مهم و آشنای پراکندگی تغییر در زاویه شکست رنگ‌های مختلف نور است، دقیقاً همانطور که در طیف تولید شده توسط منشور و انحراف رنگی عدسی‌ها مشاهده می‌شود.

 

رنگین کمان چگونه تشکیل می‌ شود؟

برای دانستن حقایق مربوط به وقوع رنگین کمان باید دانش اولیه‌ای در مورد نور داشته باشیم. نوری که می‌بینیم از هفت رنگ قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش تشکیل شده است. هنگامی که نور حرکت می‌کند و از سطوحی مانند آب‌، شیشه و غیره که نسبتاً ضخیم‌تر از هوا هستند عبور می‌کند با سطح آن ها زاویه می‌سازد. در این حالت رنگ‌های مختلف با سرعت متفاوتی که عموماً کندتر سرعت‌شان در هوا است حرکت می‌کنند (قرمز سریع‌ترین و بنفش کمترین سرعت را دارد). در این موقعیت پدیده‌ای به نام شکست نور رخ می‌دهد. شکست نور منجر به تقسیم نور به رنگ‌های مختلف می‌شود که به این پدیده نیز پراکندگی نور می‌گویند.

در حقیقت قوس و قزح تنها پراکندگی نور در اثر شکست و انعکاس نور پراکنده به سمت ما است.

 

رنگین کمان چه زمانی تشکیل می شود؟

رنگین کمان هنگامی تشکیل می‌شود که نوری که از خورشید می‌آید بعد از برخورد با قطره آب در سطح آن پراکنده شده و از سطح داخلی این قطره منعکس شود، این فرآیند در شکل زیر نمایش داده شده است.

در نتیجه نیاز به قطرات آب در جو برای تشکیل رنگین کمان باعث تشکیل رنگین کمان پس از باران با تابش خورشید می‌شود

 

اما چه چیزی رنگین کمان را شبیه کمان می‌کند؟

رنگین کمان تنها زمانی مشاهده می‌شود که نوری که در داخل قطره آب پخش می‌شود بتواند به عقب بازتاب یابد. نور تنها در صورتی منعکس می‌شود که نوری که به سطح داخلی قطره برخورد می‌کند زاویه‌ای بین صفر تا 42 درجه داشته باشد در غیر این صورت بازتاب صورت نمی‌گیرد.

 

امیدوارم لذت برده باشید.

  • مجله سپیدار