مجله اینترنتی سپیدار

  • ۰
  • ۰

آش رشته 

یکی از خوراک های اصیل ایرانی آش است .

 که تنوع بسیار زیادی در سطح شهرهای مختلف ایران دارد و تقریباً همه شهرها این غذا را تهیه می‌کنند. از جمله آش های پر طرفدار می توان به آش جو، آش شله قلمکار، آش رشته، آش ماست و آش دوغ اشاره کرد که آش رشته جز ساده ترین و پرطرفدار ترین آن ها میباشد و در همه شهرها طبخ می‌شود.

مواد تشکیل دهنده آش رشته شامل انواع حبوبات، رشته، سبزی و کشک می باشد و برای تزیین آن هم معمولا از پیاز داغ و نعنا داغ و سیر داغ استفاده می کنند. ولی به طور کلی می توان گفت که در ایران بیش از 10 نوع مختلف آش تهیه می شود که طرز تهیه برخی از مهم ترین آنها را برای شما شرح خواهیم داد.

کلمه آش به زبان ترکی مربوط است که در فرهنگ لغت فارسی با واژه با آن را می شناسند و جزو غذاهای اصلی و رایج در بین مردم روزگاران قدیم بوده و همانطور که گفتیم تنوع زیادی دارد.

اما همه آنها در تمامی شهرها به صورت متداول پخته نمی شوند و بعضی از آش ها را به عنوان آش محلی می‌شناسیم که تنها در برخی از شهرها تهیه می‌شوند. به طور مثال آش اماج جز آش هایی هست که در استان قم مرسوم است و برای پخت آن از نوعی خمیر استفاده می کنند. از دیگر آش های محلی می‌توان به آش بی بی سه شنبه اشاره کرد که مربوط به شهر اراک می باشد و معمولاً برای نذری ها آن را تهیه می کنند.

نکته ای که باید در رابطه با مواد اولیه یادآور شویم این است که مقدار مواد اولیه با نسبتهای مشخص و ثابت در نظر گرفته شده است و برای اینکه بخواهید این غذاها را تهیه کنید باید حتماً به این نسبت ها توجه داشته باشید تا طعم غذا مطلوب و دلچسب باشد.

اگر بخواهید هر کدام از این مقدار مواد اولیه را تغییر دهید باید به همان نسبت ها مقدار سایر مواد غذایی را هم تغییر دهید.

مواد لازم برای تهیه آش

نخود ، لوبیا قرمزو لوبیا چیتی: 40 گرم یا معادل 1/4 لیوان

عدس ریز : 50 گرم

پیاز متوسط : 3 عدد

 روغن : به مقدار لازم

زرد چوبه : 1 قاشق غذا خوری

اسفناج: 20 گرم  معادل 10 عدد برگ متوسط

جعفری: 20 گرم  معادل 10 عدد

تره: 30  گرم  معادل 15 شاخه تره

شوید:  10 گرم  معادل 10 شاخه

گشنیز: 20  گرم  معادل 30 شاخه

نعناع خشک:  2 قاشق غذا خوری

رشته آش : 70 گرم

سیر: 2 حبه

کشک: 2 قاشق غذا خوری

آرد:  2 قاشق غذاخوری

 نمک و فلفل سیاه : به مقدار لازم

 

طرز تهیه آش رشته

همانطور که می دانید تمام حبوبات نفخ دارند و برای اینکه این نفخ برطرف شود بهتر است نخود و لوبیا هایی که در آش رشته به کار می‌رود را از شب قبل در یک ظرف خیس کنید و در یک ظرف جداگانه هم عدس ها را بخیسانید و تا فاصله‌ای که برای پختن آن زمان دارید چند مرتبه آب آنها را عوض کنید تا نفخ آنها گرفته شود.

سپس پیاز ها را هم به صورت خلالی خرد کرده و روی یک پارچه تمیز پهن کنید و با یک پارچه نازک روی آن را بپوشانید تا بتوانید برای تزیین غذا آن را به صورت چیپسی سرخ کنید.

لوبیا و نخود هایی که از شب قبل خیس کرده اید را باید به همراه 5 لیوان آب درون یک قابلمه ریخته و اجازه دهید که بپزد و وقتی که آب قابلمه جوش آمد کفی که روی آن جمع می شود را با قاشق بگیرید و بعد از آن شعله را کمتر کنید تا حبوبات شما به خوبی بپزند.

سبزی مخصوص آش را هم باید خوب تمیز کنید و شاخه‌های کلفت آن را بردارید و بعد کاملاً شستشو دهید و آب آن را بگیرید و به اندازه مناسب خورد کنید. این سبزی نباید خیلی ریز خورد شود تا خودش را در آش نشان بدهد.

حالا باید پیاز هایی که به صورت خلالی خرد کرده بودید را داخل ماهیتابه و مقدار کمی روغن سرخ کنید تا سبک و طلایی رنگ شود.

در یک ظرف جدا هم 4 قاشق روغن ریخته و مقداری زردچوبه داخل آن بریزید و نعنا را به آن اضافه کنید و خیلی سریع بعد از مدت زمان 10 ثانیه نعنا را از روی شعله گاز بردارید و اجازه ندهید که رنگ آن تیره شود و در این مدت هم باید شعله کم باشد.

 

هنگامی که لوبیا و نخود پخت باید سبزی و عدس پخته را هم به آن اضافه کنید و حدود 5 پیمانه آب جوش داخل قابلمه بریزید و شعله گاز را بالا ببرید تا به جوش بیاید. وقتی که به جوش آمد باید مجدداً شعله را کمتر کنید و در قابلمه را به صورت نیمه باز بگذارید تا سبزی و عدس با حبوبات جوش بخورند و بپزند. تقریباً نیم ساعت برای این کار زمان نیاز دارید.

بعد از اینکه نیم ساعت گذشت دو قاشق غذاخوری آرد داخل یک لیوان ریخته و نصف لیوان آب به آن اضافه کنید و خوب مخلوط کنید تا به صورت گلوله ای باقی نماند.

سپس داخل مواد آش ریخته و آن را هم بزنید و بعد نصف نعنا داغ با نصف پیاز داغی که تهیه کرده بودید را هم داخل آش بریزید و نصف دیگر را برای تزیین آش رشته نگهدارید.

در آخرین مرحله وقت اضافه کردن رشته آشی می باشد و باید مدام آش را هم بزنید تا این رشته ها نرم شوند و نمک و زرد چوبه و فلفل و ادویه های دلخواه را هم در همین زمان اضافه کنید.

بعد از اینکه یک ربع گذشت آش را از روی شعله گاز بردارید. با توجه به اینکه بعد از سرد شدن آش شما مقداری غلیظ می‌شود بهتر است موقع خاموش کردن شعله گاز آش مقداری رقیق باشد تا پس از آن به غلظت مناسب برسد.

هنگامی که نیم ساعت گذشت و آش شما آماده خوردن شد می توانید آنها را در ظرف‌های دلخواه سرو کرده و با استفاده از پیاز داغ و نعنا داغ و سیر داغ و کشک آن را تزئین کنید.

 

فوت و فن های تهیه آش

برای این که از چسبیدن رشته‌های آش به هم جلوگیری کنید باید قابلمه بزرگ تر انتخاب کنید تا حجم زیادی برای جوشیدن مواد کنار هم داشته باشد.

سبزی آش باید تقریبا درشت و بدون ساقه باشد و برای داخل آش از پیاز داغ فراوان استفاده کنید و قبل از اینکه کشک را داخل آش بریزید، مقدار نمک آن را تست کنید تا شور نشود. فراموش نکنید که روغن باعث میشود که آش رشته شما بهتر جا بیفتد پس باید به اندازه کافی داخل آش وجود داشته باشد.

با توجه به این که کشک باعث بریده شدن آش می شود نباید آن را در آش رشته بجوشانید. برای تزیین هم باید از قبل کشک حدود 20 دقیقه جوشانده شود.

برای اینکه آشتان بدرنگ نشود نباید موقعی که در حال پختن هست در قابلمه را بگذارید.

در صورتی که داخل آش از آب قلم استفاده می کنید باید روغن یا کره کمتری داخل آن بریزید.

 فقط توجه داشته باشید میزان موادی که ذکر شد به تعداد چهار نفر است.

برای تعدادهای بالا مواد را به نسبت هم بالا ببرید.

 

امیدوارم لذت برده باشید.

  • ۰۰/۱۲/۲۴
  • مجله سپیدار

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی