مجله اینترنتی سپیدار

  • ۰
  • ۰

تاریخچه تئاتر شهر

 

از سال 1309 تا 1346 دقیقا در محل امروزی تئاتر شهر، کافه شهرداری، دومین مرکز تفریحی تهران قرار داشته است. کافه شهرداری، پاتوق هنرمندان آن زمان بوده و آخر هفته‌ها در اطرافش برنامه‌های سیرک، شعبده‌بازی و معرکه‌گیری برگزار می‌شده و مردم را دور هم جمع می‌کرده.

تا اینکه فرح پهلوی، بعد از سفرهای متعددش به کشورهای اروپایی، دستور ساخت یک مرکز نمایشی به شیوه مراکز مدرن تئاتر اروپایی را در محل کافه شهرداری می‌دهد.

در سال 1346 ساخت بنای تئاتر شهر توسط مهندس امیرعلی سردار افخمی شروع می‌شود و در بهمن 1351، با اجرای نمایش باغ آلبالو، به کارگردانی آربی اوانسیان، این مجموعه به صورت رسمی افتتاح می‌شود.

 

تئاتر شهر تهران تا امروز میزبان گروه‌های تئاتری زیادی بوده و بزرگترین کارگردانان و بازیگران ایران در آن نمایش اجرا کرده‌اند.

در ابتدای فعالیت تئاتر شهر، فقط سالن اصلی آن برای اجرای نمایش درنظر گرفته شده بود اما به مرور زمان، پارکینگ، بعضی از اتاق کارکنان و بعضی پلاتوها به سالن نمایش تبدیل شدند. تا امروز و بعد از گذر سال‌ها، ساختمان تئاتر شهر، با کمترین بازسازی، همچنان سرپا و فعال است.

هرچند بارها خرابی‌هایی در ساختمان باعث نگرانی از ریزش بنای آن شده است، اما همچنان برای بازسازی این مجموعه برنامه‌ای طرح‌ریزی نشده است.

معماری بنای تئاتر شهر؛ از آتن تا تهران

ساختمانی استوانه‌ای با ستون‌های باریک و بلند که از دور شبیه به چادرهای اجرای نمایش و سیرک خودنمایی می‌کند، اولین تصویری‌ست که از تئاتر شهر تهران در ذهن می‌ماند.

شاید برایتان جالب باشد که پلان دایره‌ای ساختمان، یادآور آمفی تئاترهای یونان باستان است و ستون‌های منظم و قرینه‌ی آن هم تصویری از معماری تخت‌جمشید را تداعی می‌کنند.

 

در واقع می‌توان معماری ساختمان تئاتر شهر را تلفیقی از سبک‌های مختلف معماری در دوره‌های مختلف در نظر گرفت؛ استوانه‌ای الهام گرفته از برج طغرل دوران سلجوقیان، با آجرهای در زمان خودش مدرن و کاشی‌کاری‌های مینیمال‌شده از سبک اسلامی، تلفیقی از تصاویر آشنایی است که حس صمیمیت بیشتری را به بیننده القا می‌کند.7

 

در طبقات بالایی تئاترشهر هم بخش‌های اداری و پلاتوهای تمرین قرار گرفته‌اند. تئاترشهر یک کتابخانه بزرگ هم دارد که منبع خوبی از کتاب‌های تئاتری و هنری است و هنرمندان و اهالی تئاتر می‌توانند از آن استفاده کنند.

کتابخانه این‌جا در طبقه چهارم این ساختمان قرار دارد و پر از کتاب‌های مربوط به تئاتر و نمایش است. این‌جا خوراک تحقیقات دانشجویی این رشته است. در این کتابخانه لیستی هم از تمام نمایش‌هایی که در این مجموعه برگزار شده وجود دارد.

تئاتر شهر تهران کجاست؟

تئاتر شهر در چهارراه ولیعصر، تقاطع خیابان انقلاب و ولیعصر و در پارک دانشجو قرار دارد.

برای رسیدن به اینجا راه‌های مختلفی دارید که بهترینش مترو است؛ ایستگاه مترو تئاتر شهر در خط 3 و 4 (خط زرد و فیروزه‌ای) درست روبه‌روی ساختمان تئاتر شهر است.

اگر از غرب یا شرق تهران به سمت تئاتر شهر می‌روید، اتوبوس‌های بی آر تی آزادی-تهرانپارس در ایستگاه چهارراه ولیعصر، روبه‌روی تئاتر شهر توقف می‌کنند.

 

خط بی آر تی راه آهن-تجریش که طول خیابان ولیعصر را طی می‌کند هم در همین چهارراه ولیعصر ایستگاه دارند.

از هرکجای خیابان انقلاب که سوار تاکسی‌های گذری شوید، شما را به چهارراه ولیعصر می‌رسانند. از جنوب به شمال خیابان ولیعصر هم می‌توانید تا چهارراه ولیعصر سوار تاکسی شوید. اما شمال به جنوب یک‌طرفه است و فقط با اتوبوس‌های بی‌آرتی به چهارراه ولیعصر راه دارد.

اگر هم با ماشین شخصی به سمت چهارراه ولیعصر می‌آیید باید حواستان به ساعت طرح ترافیک باشد و بعد از اتمام طرح وارد این منطقه شوید.

 

امیدوارم لذت برده باشید.

  • ۰۱/۰۳/۰۷
  • مجله سپیدار

نظرات (۲)

معماری این ساختمون واقعا قشنگه

لازم شد یه سر بریم حتما

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی